Blog

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ KAI ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

  |   ΑΡΘΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ   |   No comment

 Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για την υπογονιμότητα των ζευγαριών (ορισμός,αίτια υπογονιμότητας και διερευνήσεις) και την εξωσωματική γονιμοποίηση (ενδείξεις για εξωσωματική γονιμοποίηση,στάδια εξωσωματικής γονιμοποίησης).

 

 Τι ορίζουμε ως υπογονιμότητα;

 

Με τον όρο υπογονιμότητα εννοούμε την αδυναμία σύλληψης μετά από 12 μήνες σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη. Εάν, δηλαδή, ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει επί 12 μήνες χωρίς αντισύλληψη και μετά το πέρας αυτού του διαστήματος δεν έχει προκύψει εγκυμοσύνη, τότε μιλάμε για υπογονιμότητα. Βάσει στατιστικών μελετών, ένα στα έξι ζευγάρια  αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητος.

 

 Υπάρχει σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και ηλικίας;

 

Ναι, και είναι μια σχέση πολύ δυνατή και αντιστρόφως ανάλογη. Οσο μεγαλώνει μια γυναίκα, δύο πράγματα συμβαίνουν: αφενός η ικανότητά της να συλλάβει μειώνεται, αφετέρου η πιθανότητα να αποβάλει αυξάνεται. Ο κοινός παρονομαστής πίσω από όλα αυτά είναι η αλλαγή στον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων. Ο αριθμός των ωαρίων ελαττώνεται και η ποιότητα τους χειροτερεύει.

 

 Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια της υπογονιμότητος;

 

Διαταραχές της ωορρηξίας (25%)

Απόφραξη των σαλπίγγων(20%)

Ανδρικός παράγοντας (40%)

Στην περίπτωση του ανδρικού παραγόντος οι πιο συνηθισμένες ανωμαλίες είναι διαταραχές στον αριθμό (αζωοσπερμία / ολιγοσπερμία),την κινητικότητα (ασθενοσπερμία) ή την μορφολογία (τερατοσπερμία) του σπέρματος.

Ανεξήγητος υπογονιμότης (15%)

Σημαίνει αδυναμία σύλληψης, χωρίς όμως να υπάρχουν παθολογικά αποτελέσματα από τις διερευνήσεις που έγιναν στον άνδρα και την γυναίκα. Στο υπόλοιπο 10% των ζευγαριών θα υπάρχουν “άλλες” πολύ ασυνήθιστες αιτίες για την υπογονιμότητα.

 

 Ποιές διερευνήσεις είναι απαραίτητες για το ζευγάρι που πάσχει απο υπογονιμότητα;

 

  • Διερεύνηση της ωορρηξίας με μέτρηση συγκεκριμένων ορμονών (προγεστερόνης, FSH, LH) στο αίμα ή / και υπερηχογραφική παρακολούθηση της ανάπτυξης του ωοθυλακίου στην ωοθήκη
  • Διερεύνηση της ανατομίας της μήτρας, των σαλπίγγων και της πυέλου. Αυτο επιτυγχάνεται με λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση και υστεροσαλπιγγογραφία
  • Σπερμοδιάγραμμα (ανάλυση σπέρματος)

 

 Ενδείξεις για εξωσωματική γονιμοποίηση 

 

  1. Βλάβη των σαλπίγγων

  2. Πρόβλημα με το σπέρμα και συγκεκριμένα με τον αριθμό, την κινητικότητα ή την μορφολογία του σπέρματος (ολιγο-ασθενο-τερατοσπερμία)

  3. Διαταραχές της ωορρηξίας / πολυκυστικές ωοθήκες

  4. Ελλειψη ωαρίων / Πρόωρος ωοθηκική ανεπάρκεια

  5. Ενδομητρίωση

  6. Ανεξήγητη υπογονιμότητα

  7. Απουσία μήτρας – παρένθετη μήτρα

 

Ποιά είναι τα στάδια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης;

 

Στάδιο Α. Διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα για παραγωγή ωαρίων
Στάδιο Β. Ωοληψία (συλλογή ωαρίων)
Στάδιο Γ. Συλλογή σπέρματος την ημέρα της ωοληψίας
Στάδιο Δ. Εξωσωματική Γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο (in vitro)
Στάδιο Ε. Εμβρυομεταφορά (μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα)

 

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση η διέγερση των ωοθηκών γίνεται με διάφορα πρωτόκολλα (μακρύ, βραχύ, υπερβραχύ).Το κατάλληλο πρωτόκολλο για εσάς θα βασισθεί στην ηλικία σας, στα αποτελέσματα των ορμονικών εξετάσεων και το ιστορικό σας.

Θα πάρετε φάρμακα, γοναδοτροπίνες, τα οποία θα  χορηγείτε στον εαυτό σας με ευκολία στο σπίτι. Η τεχνική της χορήγησης θα σας εξηγηθεί από μια από τις  μαίες που έχουμε στη μονάδα της εξωσωματικής.

Η ανάπτυξη των ωαρίων σε κυκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης παρακολουθείται με υπέρηχους των ωοθηκών, συνήθως γίνονται  4-5 υπέρηχοι σε διάστημα δύο εβδομάδων. Θα κάνετε μια ειδική και τελευταία ένεση (Pregnyl- Ovitrelle) για την ωρίμανση των ωαρίων 34-36 ώρες πριν την ωοληψία.

Η  ωοληψία πραγματοποιείται με την βοήθεια κολπικού υπέρηχου και τα ωάριά σας θα συλλεχθούν μέσω του κόλπου. Λαμβάνετε ελαφρά αναισθησία για 20-30 λεπτά και περίπου μια ώρα μετά την ωοληψία επιστρέφετε στο σπίτι σας.

Η συλλογή σπέρματος γίνεται αμέσως μετά την ωοληψία.

 

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

 

Tην ημέρα της ωοληψίας και μετά από ειδική προετοιμασία του σπέρματος και των ωαρίων, τα ωάρια εκτίθενται στο σπέρμα με σκοπό την γονιμοποίησή τους. Την επόμενη ημέρα από την ωοληψία, εξετάζουμε τα ωάρια για να δούμε πόσα έχουν γονιμοποιηθεί.

 

Εμβρυομεταφορά

 

Τα γονιμοποιημένα ωάρια, έμβρυα, μεταφέρονται στη μήτρα σας συνήθως 48-72 ώρες μετά την ωοληψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μεταφερθούν και την 5η ημέρα μετά την ωοληψία, σε στάδιο βλαστοκύστης. Η εμβρυομεταφορά είναι λεπτή  και ανώδυνη διαδικασία. Δεν απαιτεί νάρκωση. Ο ιατρός με ένα πολύ λεπτό πλαστικό καθετήρα, μεταφέρει τα έμβρυα μέσα στη μήτρα. Η διαδικασία γίνεται στο χειρουργείο και  θα παραμείνετε ξαπλωμένη για περίπου 60 λεπτά μετά την εμβρυομεταφορά.

 

Πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν στην μήτρα σε κύκλο εξωσωματικής;

 

 Σύμφωνα με τον νόμο, αν η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω των σαράντα ετών επιτρέπεται η μεταφορά 2 εμβρύων.Σε ηλικίες 40 και άνω επιτρέπεται να μεταφερθούν και 3 έμβρυα.

 

Τι πρέπει να κάνω μετά την εμβρυομεταφορά;

 

Ακολουθείτε  μια ειδική φαρμακευτική αγωγή για να ενισχυθεί το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και να γίνει πιο φιλικό και φιλόξενο για την εμφύτευση του εμβρύου.

Αποφεύγετε σωματική και ψυχική καταπόνηση. Παρά την ισχύουσα εντύπωση ότι η ακινησία και η παραμονή στο κρεβάτι βοηθά την εμφύτευση του εμβρύου, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικώς.

Δύο εβδομάδες, ακριβώς 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, κάνετε μια εξέταση αίματος για β-χοριακή με σκοπό να δούμε αν το έμβρυο έχει εμφυτευθεί και έχουμε εγκυμοσύνη.

 

Είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση επικίνδυνη;

 

H εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ασφαλής διαδικασία.Υπάρχουν όμως και πιθανές επιπλοκές όπως πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα-τρίδυμα),εξωμήτριος κύηση και υπερδιέγερση των ωοθηκών.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.