Blog

Για ποιες έγκυες είναι απαραίτητο το εμβόλιο της νέας γρίπης, σε ποιες περιττεύει

  |   ΑΡΘΡΑ   |   No comment

«Όχι στον εμβολιασμό των υγιών εγκύων με το πανδημικό εμβόλιο ναι στις έγκυες που έχουν υποκείμενη νόσο» λέει ο μαιευτήρας -χειρουργός- γυναικολόγος Λουκάς Κλέντζερης, MD FRCOG, Ακόλουθος στο Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Sheffield Αγγλίας και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cardiff Αγγλίας.

Της Αλεξίας Σβώλου

Τις επιφυλάξεις του εκφράζει στο www.healthview.gr για το αν είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλων των εγκύων γυναικών που βρίσκονται στο 2ο και το 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης με το πανδημικό εμβόλιο ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Λουκάς Κλέντζερης. Διατηρώντας αυτή τη στάση συντάσσεται με την πλειοψηφία των Ελλήνων μαιευτήρων-γυναικολόγων που θεωρούν την οδηγία για τον μαζικό εμβολιασμό όλων των εγκύων του 2ου και 3ου τριμήνου από υπερβολική έως αδικαιολόγητη.

Eρώτηση: Ποιες έγκυες πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της νέας γρίπης

Λουκάς Κλέντζερης: Εκείνες οι έγκυες που έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως βρογχικό άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Το τελευταίο μπορεί να συμβαίνει γιατί έχει προηγηθεί κάποια αντικαρκινική θεραπεία (π.χ. για λευχαιμία). Καταλαβαίνετε βέβαια ότι οι έγκυες αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά αντιστοιχούν σε μεμονωμένα περιστατικά.

Eρώτηση: Τις έγκυες χωρίς τέτοιου είδους προβλήματα τι τις συμβουλεύατε;

Λουκάς Κλέντζερης: Σε γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και δεν συντρέχουν ειδικοί παράγοντες κινδύνου που να τις καθιστούν πιο ευάλωτες στην νέα γρίπη συνιστώ δύο πράγματα. Καταρχήν να αποφεύγουν για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολυσύχναστους χώρους (δηλαδή τον συγχρωτισμό με πολλά άτομα) και επίσης να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Νομίζω ότι με αυτά τα μέτρα και με κάποιες αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα- ακόμα και κάποιες θυσίες σε ότι αφορά την κοινωνική τους ζωή οι έγκυες μπορούν να προστατευτούν από τη νέα γρίπη και να αποφύγουν τον εμβολιασμό με το πανδημικό εμβόλιο.

Eρώτηση: Ποιος είναι ο βασικός σας ενδοιασμός σχετικά με το πανδημικό εμβόλιο;

Λουκάς Κλέντζερης: Ότι δεν γνωρίζουμε τεκμηριωμένα τι μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο της νέας γρίπης στο έμβρυο. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν πέραν πάσης υποψίας ότι το πανδημικό εμβόλιο ενάντια στην νέα γρίπη δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βλάψει το έμβρυο. Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες, που ενδέχεται να έχει το πανδημικό εμβόλιο στο έμβρυο είναι άγνωστες και συνεπώς το ζήτημα αυτό απαιτεί πολύ λεπτό χειρισμό. Eκεί στηρίζονται οι ενδοιασμοί των περισσότερων μαιευτήρων.

Eρώτηση: Θα κάνατε το πανδημικό εμβόλιο σε έγκυο γυναίκα που βρίσκεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης της υπό την απειλή της νέας γρίπης;

Λουκάς Κλέντζερης: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει ένα τέτοιο εμβόλιο τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.

Eρώτηση: Η εμπειρία σας από τις χώρες του εξωτερικού και κυρίως τη Μ Βρετανία με την οποία έχετε μεγάλη σχέση τι σας διδάσκει;

Λουκάς Κλέντζερης: Στην Αγγλία εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όχι τα υγιή παιδιά και οι υγιείς έγκυες. Φυσικά και πρέπει να εμβολιαστεί ενάντια στην νέα γρίπη ένα παιδάκι με άσθμα ή μια έγκυος με υποκείμενη νόσο σε πνεύμονα, καρδιά ή νεφρά ή που βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή. Αλλά μέχρι εκεί. Αυτή η εμμονή να εμβολιαστούν όλοι για την νέα γρίπη με το πανδημικό εμβόλιο, ακόμα και ο τελευταίος υγιής πολίτης της χώρας μόνο στην Ελλάδα υπάρχει και για την ορθότητά της διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Eρώτηση: Για τους θανάτους από την νέα γρίπη τι έχετε να πείτε;

Λουκάς Κλέντζερης: Όλα τα άτομα που πέθαναν από τη νέα γρίπη είχαν υποκείμενα νοσήματα, κάποια μάλιστα βαρύτατης μορφής. Συνεπώς, και ας μην κοροϊδευόμαστε, θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο και από την απλή εποχική γρίπη που μας επισκέπτεται κάθε χειμώνα. Τέτοιου είδους άνθρωποι ανήκουν δυστυχώς σε ομάδα υψηλότατου κινδύνου και ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει δυσάρεστες επιπλοκές στην υγεία τους. Δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με υγιή άτομα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.