Blog

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ – ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ LASER ΤΡΑΧΗΛΟΥ

  |   ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   |   No comment

Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι βλάβες στο σώμα που προκαλούνται από τον ιό Human Papilloma Virus (HPV).To κονδύλωμα εμφανίζεται ως μικρο – ογκίδιο στο δέρμα με συνήθως ανώμαλη και λευκωπή επιφάνεια (σαν πολύ μικρό κουνουπίδι!!). Πολλές φορές τα κονδυλώματα είναι συρρέοντα που σημαίνει πολλά μαζί σε μικρή επιφάνεια.

Ποιές περιοχές του σώματος προσβάλλονται από τον ιό των κονδυλωμάτων;
Ο ιός προσβάλει τις περιοχές του σώματος που έχουν πλακώδες (squamous) επιθήλιο, δηλαδή δέρμα, εξωτερικά γεννητικά όργανα στον άνδρα, εξωτερικά γεννητικά όργανα, κόλπο, τράχηλο στην γυναίκα, πρωκτό, στοματική κοιλότητα και πιο σπάνια λάρυγγα και φωνητικές χορδές.

Σύμφωνα με στατιστικές μελετών από την Αμερική 7% του πληθυσμού ηλικίας από 14 έως 69 ετών έχει στοματική λοίμωξη με HPV. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στοματική λοίμωξη με HPV είναι 3 φορές πιο συχνή στον άνδρα, σε σύγκριση με την γυναίκα.

Πώς μπορώ να κολλήσω τον HPV;
Ο ιός μεταδίδεται συνήθως μετά από επαφή, παράδειγμα,γεννητικά όργανα με γεννητικά όργανα – χέρι με γεννητικά όργανα – στόμα με γεννητικά όργανα – γεννητικά όργανα και πρωκτός. Αν το άτομο έχει μολυνθεί, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ορατές βλάβες, μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Πώς θα καταλάβω αν έχω κολλήσει τον HPV;
Δυστυχώς, λόγω της βιολογίας του ιού, η διάγνωση δεν είναι εύκολη. Εκτιμάται ότι το 50-70% του σεξουαλικώς δραστήριου πληθυσμού θα μολυνθεί με τον HPV σε κάποια φάση της ζωής του. Αν μια γυναίκα ή ένας άνδρας έχει μολυνθεί από τον ιό υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια:

  1. Κονδυλώματα να μην εμφανιστούν ποτέ!!
  2. Κονδυλώματα (όπως περιγράφησαν ανωτέρω) να εμφανιστούν 4-8 και 12 μήνες μετά την μόλυνση
  3. Η γυναίκα να έχει ένδειξη προσβολής μόνο στο ΠΑΠ-test

Θεραπεία και πρόληψη των κονδυλωμάτων
Τα κονδυλώματα του δέρματος και των γεννητικών οργάνων μπορούν να θεραπευθούν με κρυοπηξία, διαθερμία, χειρουργική αφαίρεση ή LASER. Κονδυλώματα που εντοπίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα θεραπεύονται και με την χρήση ειδικών αντι-ιόικων κρεμών που εφαρμόζονται τοπικά για 3-6 εβδομάδες.

Το προφυλακτικό προλαμβάνει την μετάδοση του ιού αλλά μόνο από τις ή μόνο στις περιοχές που καλύπτει. Τα εμβόλια προσφέρουν πολύ καλή προφύλαξη κυρίως για τους ιούς που καλύπτουν. Σήμερα υπάρχουν δυο ειδών εμβόλια.Το διδύναμο που προφυλάσσει από τους υποτύπους του HPV 16 και 18 και το τετραδύναμο που προφυλάσσει από τους υποτύπους του HPV 6-11-16-18.

Οι υπότυποι 6 και 11 ενοχοποιούνται για τα καλοήθη κονδυλώματα και είναι χαμηλού κινδύνου για να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αντιθέτως οι υπότυποι 16 και 18 είναι υψηλού κινδύνου και ανιχνεύονται σε ποσοστό 50-60% σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η σεξουαλική συμπεριφορά κάθε ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο με την συχνή αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων να αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για κονδυλώματα και καρκίνο του τραχήλου.

Κονδυλώματα και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχει σχέση;
Τα τελευταία χρόνια πολλές επιδημιολογικές, κλινικές και μοριακές μελέτες έχουν θεμελιώσει μια πολύ στενή αιτιολογική σχέση μεταξύ HPV και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (ακανθοκυτταρικού τύπου). Οι HPV ανιχνεύονται:

  1. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (90%) καρκίνου του τραχήλου
  2. Στο 90% των γυναικών που έχουν ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN)
  3. Στο 40% των γυναικών με φυσιολογική μορφολογία κυττάρων στο ΠΑΠ-test

Υπάρχουν (με DNA ανάλυση) πάνω από 100 υποτύποι HPV και από κλινικής πλευράς ταξινομούνται ως χαμηλού – μεσαίου και υψηλού κινδύνου για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου. Οι υποτύποι 16 – 18 – 31 – 33 – 35 – 40 – 42 αρχικώς προκαλούν υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (προκαρκινική αλλοίωση – HIGH GRADE – SIL) και ακολούθως καρκίνο του τραχήλου.

Κολποσκόπηση, βιοψία τραχήλου και DNA ταυτοποίηση του HPV υποτύπου είναι απαραίτητα βήματα όταν το ΠΑΠ – test εμφανίσει δυσπλαστικές αλλοιώσεις.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.