Blog

Προσοχή. Υπάρχει βιολογικό ρολόι για τον άνδρα!

  |   ΑΡΘΡΑ   |   No comment

Η προχωρημένη ηλικία του άνδρα, όταν συλλαμβάνει η γυναίκα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μακροχρόνια υγεία του παιδιού.

Όλο και περισσότερες μελέτες συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι παιδιά ανδρών άνω των σαράντα ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν

Αυτισμό (autism), η διάγνωση του όποιου δεν είναι εύκολη!
Σχιζοφρένια (schizophrenia),όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του πατερά τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για το παιδί.
Συγγενείς ανωμαλίες (congenitalabnormalities) που σημαίνει ότι λόγω διαταραχών στην διαμόρφωση των ιστών και οργάνων του εμβρύου μέσα στην μήτρα τα παιδιά γεννιούνται με ανατομικά προβλήματα, κυρίως στα οστά.
Ρετινοβλάστωμα (retinoblastoma), σπάνιος όγκος του ματιού. Αν η ηλικία του πατέρα είναι άνω των 45 ετών ο κίνδυνος για το παιδί είναι 3 φορές μεγαλύτερος.
Επιληψία (epilepsy),30% μεγαλύτερη πιθανότητα.
Παιδική λευχαιμία (childhoodleukemia), 15% μεγαλύτερη πιθανότητα

Επίσης η πιθανότητα μιας γυναίκας να αποβάλει την εγκυμοσύνη αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία του πατέρα μετά τα σαράντα.

Που οφείλονται όλα αυτά;
Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι το σπέρμα του άνδρα μετά τα σαράντα αρχίζει να χειροτερεύει όσον αφορά το γενετικό του υλικό (DNA). Η παραγωγή του σπέρματος στον άνδρα γίνεται από πολλαπλές διαιρέσεις των αρχέγονων κυττάρων (precursorcells). Οι πολλαπλές διαιρέσεις των κυττάρων δημιουργούν ανωμαλίες στο γενετικό υλικό γνωστές ως μεταλλάξεις ( mutations). Eπιπλέον σε άνδρες άνω των εξήντα ετών εμφανίζεται και κατακερματισμός (fragmentation) του DNA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω των ανωτέρων προβλημάτων, η νομοθεσία στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει σε άνδρες άνω των σαράντα ετών (41 για Αγγλία) να γίνουν δότες σπέρματος.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.