Blog

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ EGG FREEZING

  |   ΑΡΘΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ   |   No comment

Ποιες γυναίκες θα ωφεληθούν από την κατάψυξη των ωαρίων τους;

 Τρεις  κατηγορίες γυναικών θα ωφεληθούν:

Α. Γυναίκες που πάσχουν από κακοήθεια και θα υποστούν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία  για την πλήρη θεραπεία της νόσου.

 

H χημειο/ακτινοθεραπεία καταστρέφει τα ωάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις, ως αποτέλεσμα της θεραπείας , η γυναίκα ‘μπαίνει’ στην εμμηνόπαυση.

 

Β. Γυναίκες που, σε αυτή την φάση της ζωής τους, δεν είναι έτοιμες να τεκνοποιήσουν.

 

Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω έλλειψης συντρόφου, προσωπικών, οικονομικών ή επαγγελματικών δυσκολιών. Οι γυναίκες όμως ανησυχούν για την σημαντική ελάττωση της γονιμότητάς τους η οποία, αναπόφευκτα, θα συμβεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι γυναίκες αυτές με την κατάψυξη των ωαρίων  διατηρούν την γονιμότητά  τους και μπορούν να «γυρίσουν τον χρόνο πίσω» όταν έρθει η ώρα να τεκνοποιήσουν !!!

 

Είναι δυνατόν μια γυναίκα ηλικίας πχ. 40-42 ετών να τεκνοποιήσει με ωάρια ηλικίας 35-36 ετών αν είχε προβεί σε κατάψυξη  των ωαρίων της (egg freezing)  στην ηλικία των 35-36 ετών.

 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro fertilizationέχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και η εγκυμοσύνη είναι ασφαλέστερη για την μητέρα και το έμβρυο αν τα ωάρια είναι ηλικίας  35 ετών.Ο καθοριστικός παράγοντας για την γονιμότητα μιας γυναίκας και την έκβαση της εγκυμοσύνης είναι η ηλικία των ωαρίων και όχι η ηλικία της μήτρας.

 

Γ. Νέες κοπέλες 25-30 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό (μητέρα, αδελφές ) με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια  ή οι ίδιες  έχουν χαμηλά αποθέματα ωαρίων στις ωοθήκες τους.

 

Πρόωρος ωοθηκική ανεπάρκεια σημαίνει εξάντληση των ωαρίων από τις ωοθήκες, διακοπή της περιόδου και εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών.

 

Mε τις κατάλληλες ορμονικές εξετάσεις είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια και αυτομάτως η γονιμότητα της γυναίκας.

 

Ο ειδικός γυναικολόγος, με βάση τα αποτελέσματα, θα συμβουλεύσει την ασθενή εάν χρειάζεται να προβεί σε κατάψυξη των ωαρίων της  με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων τεκνοποίησης στο μέλλον.

 

Τι περιλαμβάνει η κατάψυξη των ωαρίων;

Η κατάψυξη των ωαρίων περιλαμβάνει 3 στάδια

Πρώτο στάδιο είναι η διέγερση των ωοθηκών η οποία επιτυγχάνεται με την χορήγηση φαρμάκων.

 

Tα φάρμακα είναι υπό την μορφή υποδόριων ενέσεων και γίνονται εύκολα από την ίδια την γυναίκα, μετά από την κατάλληλη επίδειξη από τον ιατρό της. Η διάρκεια του πρώτου σταδίου είναι 10-12 ημέρες.

 

Δεύτερο στάδιο είναι η συλλογή των ωαρίων (ωοληψία).

 

Η ωοληψία γίνεται διακολπικώς με την βοήθεια του υπέρηχου, διαρκεί 20-30 λεπτά.Η γυναίκα λαμβάνει ελαφρά νάρκωση (μέθη). Ακολουθούμε την ίδια τεχνική που εφαρμόζουμε παγκοσμίως για την ωοληψία σε κύκλους  IVF (in vitro fertilization)

 

Τρίτο στάδιο είναι η κατάψυξη των ωαρίων (egg freezing)

 

Στο κέντρο μας, Institute of Life,τα ωάρια καταψύχονται με την καινούργια τεχνική  που λέγεται υαλοποίηση (vitrification). Αυτή η μέθοδος κατάψυξης δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα για την επιβίωση των ωαρίων.

Πάνω από το 90% των ωαρίων που κρυοσυντηρούνται με την μέθοδο της υαλοποιήσης επιβιώνει τις φάσεις κατάψυξη-απόψυξη και είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση.

Οταν η γυναίκα (το ζευγάρι) είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει γίνεται απόψυξη των ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Κατάψυξη ωαρίων. Είναι η διαδικασία ασφαλής για την γυναίκα;

 

Ναι, η ωοληψία ,παγκοσμίως, έχει αποδειχθεί ότι είναι μία ασφαλής διαδικασία. Τα φάρμακα μπορούν, σπανίως, να προκαλέσουν υπερδιέγερση των ωοθηκών.Το πρόβλημα αυτό όμως αποφεύγεται με την παρακολούθηση της γυναίκας με κολπικούς υπερήχους.

 

Κατάψυξη ωαρίων. Υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά;

 

Χιλιάδες παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο μετά από κατάψυξη ωαρίων. Οι μέχρι τώρα μελέτες μας δείχνουν ότι τα παιδιά αυτά δεν διατρέχουν κανένα ιδιαίτερο κίνδυνο.H υγεία τους είναι εξίσου καλή όσο και η υγεία  των υπόλοιπων παιδιών.

Oταν μία γυναίκα μείνει έγκυος με δικά της ωάρια στην ηλικία των 42 ετών, οι πιθανότητες για το έμβρυο να έχει σύνδρομο Down είναι 1/60. Οταν όμως η ίδια γυναίκα μείνει έγκυος με τα δικά της ωάρια, που είχε καταψύξει στην ηλικία των 35 ετών η πιθανότητα για σύνδρομο Down είναι πολύ μικρότερη 1/350.

 

Εάν επιθυμείτε περισσότερες λεπτομέρειες τηλεφωνήστε στο 2106463344 (ιατρείο) ή στο 6947327810  για ραντεβού με τον Δρ.Λουκά Κλέντζερη.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.