Blog

ΑΠΟΒΟΛΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

  |   ΑΡΘΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ   |   No comment

 

Η αποβολή της εγκυμοσύνης είναι συχνό πρόβλημα.Η σχέση μεταξύ ηλικίας της γυναίκας και αποβολής της εγκυμοσύνης,οι αιτίες αποβολής της εγκυμοσύνης και ποιές συμβουλές πρέπει να ακολουθήσει η εγκυμονούσα για να περιορισθεί ο κίνδυνος αποβολής αποτελούν το θέμα αυτού του άρθρου.

Α. Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα αποβολής της εγκυμοσύνης;

Μελέτες δείχνουν ότι αποβολή εγκυμοσύνης συμβαίνει στο 20-25% των γυναικών που μένουν έγκυες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) των αποβολών εμφανιζεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ,δηλαδή μέχρι τις 12 εβδομάδες.

Β. Υπάρχει σχέση μεταξύ ηλικίας της γυναίκας και αποβολής εγκυμοσύνης;

Ναι και είναι πολύ έντονη. Οσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, η πιθανότητα σύλληψης ελαττώνεται και η πιθανότητα αποβολής της εγκυμοσύνης  αυξάνεται.

Στις ηλικίες των 25-35 ετών η πιθανότητα αποβολής κυμαίνεται από 15-25%.Μετά το 37o έτος της ηλικίας εμφανίζεται απότομη αύξηση της πιθανότητας, η οποία γίνεται πιο έντονη μετά τα 40 έτη όπου φθάνει το επίπεδο του 40-50%.

Η βασική αιτία για αυτές τις μεταβολές  είναι οι χρωμοσωμικές (γενετικές) ανωμαλίες που εμφανίζονται  στα  ωάρια  με την πάροδο της ηλικίας.

Γ. Ποιες είναι οι αιτίες αποβολής της εγκυμοσύνης;

 

Γ1. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου

 

Αυτή είναι η κυριότερη αιτία αποβολής της εγκυμοσύνης στις  πρώτες 12 εβδομάδες (πρώτο τρίμηνο).Οι ανωμαλίες στο έμβρυο είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ανωμαλιών του ωαρίου ή και του σπέρματος.

 

Η άνιση κατανομή του γενετικού υλικού μεταξύ των κυττάρων του αναπτυσσόμενου εμβρύου  έχει ως αποτέλεσμα μερικά  κύτταρα να έχουν  extra χρωμοσώματα (σύνδρομο Down τρισωμία 21 – τρισωμία 18-13) και άλλα κύτταρα να έχουν έλλειμμα χρωμοσωμάτων (σύνδρομο Τurner 45×0).

 

Γ2. Ανωμαλίες της μήτρας

 

Οι πιο συνηθισμένες είναι συμφύσεις εντός της κοιλότητας της μήτρας, υποβλεννογόνια ινομυώματα,  πολύποδες,  συγγενείς ανωμαλίες μήτρας και ανεπάρκεια τραχήλου. Οι ανωμαλίες της μήτρας ευθύνονται συνήθως για αποβολές μετά την 12η εβδομάδα.

 

Γ3. Θρομβοφιλία

 

Σημαίνει ανωμαλία στην πηκτικότητα του αίματος της μητέρας με αποτέλεσμα το αίμα να πήζει εύκολα μέσα στα αγγεία της μητέρας  και στα αγγεία του πλακούντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή αίματος και  οξυγόνου στο έμβρυο.

 

Γ4. Ενδοκρινοπάθειες

 

Οι πιό συχνές ενδοκρινοπάθειες πού είναι πιθανόν να προκαλέσουν αποβολή εγκυμοσύνης  είναι, ο μη καλά ρυθμισμένος διαβήτης και οι διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος , όπως υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός.

Επίσης γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής.

 

Γ5. Αυτοάνοσα νοσήματα

 

Ο Ερυθηματώδης Λύκος και η ύπαρξη αντι-φωσφολιπιδικών αντισωμάτων στο αίμα της μητέρας είναι παράγοντες υψηλού κινδύνου για επανειλημμένες αποβολές, προεκλαμψία και υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Γ6. Tρόπος ζωής και συνήθειες

 

Το κάπνισμα, η  χρήση αλκοόλ ,η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η έντονη σωματική άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για αποβολή της εγκυμοσύνης.

 

Δ. Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω τον κίνδυνο αποβολής της εγκυμοσύνης μου;

 

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι κάτι «μαγικό» που μπορεί να κάνει η γυναίκα για να σταματήσει μια αποβολή να συμβεί.

Οπως έχει προαναφερθεί ,οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες ,κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, παίζουν σημαντικό ρόλο και δεν υπάρχει περίπτωση η εγκυμονούσα  γυναίκα να προκαλέσει ή να εμποδίσει την εμφάνισή τους.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα όταν συμβεί μία αποβολή εγκυμοσύνης, δεν είναι ηθικά και επιστημονικά σωστό η γυναίκα να αισθάνεται ενοχές για κάτι που έκανε ( ή δεν έκανε) με σκοπό να προλάβει την αποβολή.  

 

Υπάρχουν όμως μερικές  συμβουλές τις οποίες καλό θα είναι να ακολουθήσει η εγκυμονούσα με σκοπό να περιορισθεί ο κίνδυνος αποβολής.

 

  • Υγιεινή διατροφή
  • Σωματική άσκηση κατάλληλη για εγκυμοσύνη.
  • Διατήρηση σωματικού βάρους εντός φυσιολογικών ορίων.
  • Καλή ρύθμιση διαβήτη και λειτουργία θυρεοειδούς αδένος, αν υπάρχουν προβλήματα.
  • Λήψη φολικού οξέος σε καθημερινή βάση.
  • ΟΧΙ κάπνισμα.
  • ΟΧΙ αλκοόλ.
  • Αποφυγή ή περιορισμένη χρήση καφείνης (1-2 φλυτζάνια καφέ ημερησίως).
  • Αποφυγή επαφών με άτομα που έχουν λοιμώξεις ή προσφάτως έχουν υποστεί ακτινοβολία.
  • Αποφυγή ή διαχείριση του stress.
  • Αποφυγή λήψης φαρμάκων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς την άδεια του μαιευτήρα σας.

 

Ε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

  1. Αποβολή της εγκυμοσύνης συμβαίνει στο 20-25% των γυναικών που μένουν έγκυες.
  2. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου αποτελούν το κυριότερο αίτιο για αποβολές πρώτου τριμήνου.
  3. Η διατήρηση καλής σωματικής και  ψυχικής  υγείας, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ έχουν θετική επίδραση στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
  4. Η εμφάνιση μιας αποβολής, δεν επηρεάζει την εξέλιξη της επόμενης εγκυμοσύνης.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.