Blog

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – Τι πρέπει να προσέχει η έγκυος γυναίκα

  |   ΑΡΘΡΑ   |   No comment

Χωρίς αμφιβολία, η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια όμως των θερινών μηνών, η αύξηση της θερμοκρασίας και η υγρασία ταλαιπωρούν την έγκυο. Αν ωστόσο γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις, η έγκυος θα μπορέσει να απολαύσει με ασφάλεια τις ομορφιές του καλοκαιριού.

Προσοχή στην αφυδάτωση

Η ζέστη και η αφυδάτωση, σε συνδυασμό με την έντονη σωματική ά σκηση, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για πρόωρο τοκετό. Η κατανάλωση δύο τουλάχιστον λίτρων νερού ημερησίως είναι ένα από τα «πρέπει» για την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων του σώματος της εγκύου.

Ταξίδια

Γενικώς, τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη, είτε με αεροπλάνο είτε με αυτοκίνητο, δεν απαγορεύονται. Οι γυναίκες όμως που διανύουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους (κύηση άνω των 24 εβδομάδων) θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια με το αεροπλάνο.
Επίσης, οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα θα πρέπει να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια μετά τις 20 εβδομάδες κύησης, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, λόγω της σωματικής ταλαιπωρίας που υφίσταται η γυναίκα στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού.

Tα μηχανήματα ασφαλείας στις πύλες των αεροδρομίων είναι ασφαλή για την έγκυο και το έμβρυο. Υπάρχει όμως και η εναλλακτική λύση του προσωπικού σωματικού ελέγχου από το προσωπικό ασφαλείας. Το εσωτερικό περιβάλλον του αεροπλάνου, όσον αφορά την πίεση του αέρος και την τάση του οξυγόνου, είναι απολύτως ασφαλές και για την έγκυο γυναίκα.
Τα πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο καλό είναι να αποφεύγονται. Στις οδικές μεταφορές θα πρέπει να γίνονται πολλές στάσεις για ξεκούραση, ενυδάτωση και λίγο περπάτημα για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η πολύωρη ακινησία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για θρόμβωση των κάτω άκρων και η εγκυμοσύνη διπλασιάζει αυτόν τον κίνδυνο!

Πριν από κάθε ταξίδι, είναι σημαντικό η γυναίκα να έχει πάρει την άδεια του μαιευτήρα της, ιδίως όταν υπάρχει ιστορικό επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

H έγκυος γυναίκα δεν θα πρέπει να ταξιδέψει όταν:
1. Έχει αιμορραγία από τον κόλπο.
2. Έχει πόνο στην κοιλιά που μπορεί να υποδηλώνει συσπάσεις της μήτρας.
3. Εμφανίζει οίδημα των άνω ή των κάτω άκρων.
4. Έχει πονοκεφάλους ή διαταραχές οράσεως (συμπτώματα προεκλαμψίας).
5. Υπάρχει ελάττωση στον αριθμό των κινήσεων του εμβρύου.
6. Έχει ξεπεράσει την 36η εβδομάδα της κύησης.
Επίσης, πριν ακόμα από την άφιξη στον τόπο των διακοπών, η γυναίκα θα πρέπει να έχει εξερευνήσει τι είδους ιατρικές δυνατότητες υπάρχουν εκεί που πηγαίνει για την περίπτωση του επείγοντος. Καλό είναι να φέρει μαζί της όλες τις εξετάσεις που έχει κάνει και κυρίως υπερήχους, έτσι ώστε ο τοπικός ιατρός, που θα την αντιμετωπίσει επειγόντως, να έχει καλύτερη εικόνα του περιστατικού.

Καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς το δέρμα των έγκυων γυναικών είναι πολύ πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα επίπεδα της μελανίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση των σπίλων στο δέρμα, των πανάδων αλλά και των μελαγχρωματικών αλλοιώσεων του δέρματος.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο πλακούντας παράγει μια ορμόνη που διεγείρει τα ειδικά κύτταρα του δέρματος (μελανοκύτταρα) να παράξουν περισσότερη μελανίνη.
Ως αποτέλεσμα, η ηλιοθεραπεία αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση των πανάδων, των καφέ κηλίδων και των σπίλων. Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αυξάνει τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος.

Η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όταν αποφασίσει να εκτεθεί στον ήλιο και για έναν ακόμη λόγο: η θερμοκρασία της, λόγω της εγκυμοσύνης, είναι αυξημένη. Περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός της μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία, με βλαπτικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο.
Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, το ασφαλέστερο περιβάλλον για την έγκυο είναι το σπίτι, με ανοιχτά αιρ-κοντίσιον, ξεκούραση και κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών!
Αυτό που βοηθά σημαντικά την έγκυο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού είναι και ο μεσημεριανός ύπνος.

Αντιηλιακή προστασία

Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να αποφεύγει τον ήλιο τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ έντονη, δηλαδή από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, πρέπει να εφαρμόζει το αντιηλιακό της 30’ πριν εκτεθεί στον ήλιο και να το ανανεώνει κάθε δύο ώρες. Συστήνεται χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας 50, αλλά και καπέλου για την προστασία κυρίως του προσώπου.

Διατροφή

Η έγκυος το καλοκαίρι, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, θα πρέπει να αποφεύγει τα αλκοολούχα ποτά, την κατανάλωση ωμού ψαριού, ωμών, νωπών λαχανικών, ιδίως σε ταβέρνες, όπου το σωστό και σχολαστικό πλύσιμό τους δεν είναι εγγυημένο.
Θα πρέπει επίσης να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα (που να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λαχανικά) και άφθονο νερό για να εξισορροπήσει την απώλεια ύδατος μέσω της εφίδρωσης.
Καλό είναι επίσης η έγκυος να περιορίσει την κατανάλωση των πολύ πικάντικων φαγητών, όπως επίσης και του αλατιού, το οποίο ευνοεί την κατακράτηση ύδατος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος.

Κολύμπι

Το κολύμπι στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται, αντιθέτως επιβάλλεται στην έγκυο να απολαύσει τη θάλασσα, σε περιοχές όπου τα νερά είναι καθαρά. Σημαντικό είναι, η έγκυος να αποφεύγει τον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και την έντονη σωματική δραστηριότητα, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για πρόωρο τοκετό ή κολπική αιμορραγία.
Αυτό που θα συμβούλευα μία έγκυο γυναίκα θα ήταν να αποφεύγει τις πισίνες καθώς φιλοξενούν πολλά μικρόβια, δυνητικώς επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη.

Περπάτημα

Αποτελεί ιδανική άσκηση για την εγκυμοσύνη. Αρκεί να γίνεται νωρίς το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Ρούχα

Είναι σημαντικό η έγκυος να προτιμά χαλαρά, βαμβακερά ή λινά ρούχα σε ανοιχτά χρώματα, ώστε να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

Φαρμακευτική αγωγή

Καθώς η περίοδος του καλοκαιριού είναι μια περίοδος χαλάρωσης, η γυναίκα δεν θα πρέπει να αμελεί τη φαρμακευτική αγωγή που της έχει συστήσει ο μαιευτήρας της.
Οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας κι αν εμφανιστεί στις διακοπές, ενημερώστε πρώτα το γιατρό σας!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.