Blog

Κορονοϊός – Έγκυες: Τριπλάσια η πιθανότητα θανάτου και 20πλάσια να μπουν σε ΜΕΘ

  |   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ   |   No comment

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος Ένωσης Μαιευτήρων – Γυναικολόγων Ελλάδας, Λουκάς Κλέντζερης, για τις έγκυες γυναίκες και την ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο τι πραγματικά σημαίνει λοίμωξη με νόσο Covid19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυσάρεστα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Κλέντζερης τόνισε ότι η λοίμωξη με κορονοϊό «είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τις έγκυες που απειλεί όχι μόνο τη ζωή της μητέρας αλλά και του εμβρύου ή και των δύο μαζί».

Ο ίδιος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες που απορρέει από μελέτες για εγκύους που νοσούν κορονοϊό. Όπως σημείωσε, «πρώτον, η νόσος είναι πολύ πιο βαριά, η γυναίκα υποφέρει πολύ περισσότερο με τα συμπτώματα να είναι πολύ πιο έντονα σε σύγκριση με τις μη έγκυες. Επίσης η έγκυος που νοσεί, έχει μέχρι και 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθεί σε ΜΕΘ και να διασωληνωθεί με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διασωλήνωση για την ίδια και το έμβρυο. Τρίτον, έχει 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσει».

Επιπλοκές και στο έμβρυο

Η λοίμωξη με κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει και επιπλοκές που αφορούν το έμβρυο, όπως ο πρόωρος τοκετός ενώ αν η κατάσταση της εγκύου είναι τόσο σοβαρή και πρέπει να της χορηγηθεί άλλου είδους θεραπεία, τότε οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να λάβουν τη δύσκολη απόφαση να της πάρουν το μωρό, ανεξάρτητα της φάσης της εγκυμοσύνης, για να μπορέσουν να βοηθήσουν την ίδια.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.