Blog

Εγκυμοσύνη και εμβόλια. Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε έγκυος γυναίκα.

  |   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ   |   No comment

Α. Σε ποιές περιπτώσεις συνιστάται ο εμβολιασμός της εγκύου γυναίκας;

  1. Εάν η πιθανότητα να εκτεθεί στη λοίμωξη είναι μεγάλη.
  2. Εάν η λοίμωξη έχει πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα υγείας στη μητέρα και το έμβρυο.
  3. Εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι απίθανο να “βλάψει” το έμβρυο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα οφέλη για τη μητέρα και το έμβρυο από τον εμβολιασμό, είναι μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους που απορρέουν από την έλλειψη εμβολιασμού.

( Κατευθυντήριες οδηγίες  του κέντρου ελέγχου λοιμώξεων Αμερικής- CDC  Guidelines 2011 ).

 

B. Ποιά εμβόλια είναι ασφαλή για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γενικώς τα εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς (inactivated viruses) ή αδρανοποιημένα μικρόβια (inactivated microbes) δεν βλάπτουν το έμβρυο και θεωρούνται ασφαλή για χορήγηση στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι συγκεκριμένοι μικρο-οργανισμοί ( ιοί, μικρόβια ) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των εμβολίων, αναπτύσσονται σε καλλιεργητικά υλικά και έτσι χάνουν την επιθετική και τοξική τους συμπεριφορά.

 

Γ. Ποιά εμβόλια δεν είναι ασφαλή για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αντιθέτως τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς (live viruses), εξασθενημένους ιούς (attenuated viruses) ή ζωντανά μικρόβια (live microbes) μπορεί να βλάψουν σοβαρά το έμβρυο και δεν θεωρούνται ασφαλή για χορήγηση στην μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Δ. Εμβόλια ΑΣΦΑΛΗ  για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ– INFLUENZA A- ANTI H1N 1 VACCINE

Αυτό που έχει τον αδρανοποιημένο H1N1 ιό είναι ασφαλές. Μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης ή και σε θηλάζουσες μητέρες. Μια δόση γίνεται  βαθιά στον δελτοειδή μυ (άνω έξω τμήμα του βραχίονος).

Μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα που παράγονται από τη μητέρα, ως αποτέλεσμα χορήγησης του εμβολίου, προστατεύουν όχι μόνο τη μητέρα αλλά και το έμβρυο για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μητρικά αντισώματα περνούν τον πλακούντα και φτάνουν στο έμβρυο για να του δώσουν την προστασία που χρειάζεται.

ΤΡΙΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ  ΤΕΤΑΝΟ-ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΥΤΗ (TDaP).

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του κέντρου ελέγχου λοιμώξεων Αμερικής (CDC  Guidelines 2011) το εμβόλιο είναι ασφαλές και θα πρέπει να δίδεται κυρίως σε όλες τις εγκύους που εργάζονται σε δομές υγείας ανεξαρτήτως επιπέδου ή βαθμού.

Η χορήγηση του εμβολίου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη του νεογνικού τετάνου και κοκκύτη, δύο νόσοι που αποτελούν συχνές αιτίες νεογνικών θανάτων.

Η μέγιστη παραγωγή αντισωμάτων από τη μητέρα και ακολούθως η μέγιστη παθητική προστασία (ανοσία) στο νεογνό εμφανίζονται αν η μητέρα εμβολιασθεί μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ-Α,  ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ-Β,  ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ,  ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ,  ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟ.

Αυτά τα εμβόλια δεν αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. Η χορήγησή τους όμως πρέπει να γίνεται μετά απο εκτίμηση του εξατομικευμένου κινδύνου. Η χορήγησή τους συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις που η μητέρα έχει μεγάλες πιθανότητες να  νοσήσει και χρειάζεται γρήγορη προστασία.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κυοφορούσες γυναίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή έχουν συντρόφους θετικούς στο Αυστραλιανό Αντιγόνο (HBsAg). Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται εμβολιασμός για ηπατίτιδα – Β.

Παρομοίως κυοφορούσες γυναίκες που έχουν υποστεί σπληνεκτομή λόγω ομοζύγου μεσογειακής αναιμίας επιτρέπεται να εμβολιαστούν για πνευμονιόκοκκο.

 

Ε. Εμβόλια ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ακόλουθα εμβόλια θεωρούνται μη ασφαλή για το έμβρυο και απαγορεύεται να χορηγούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Παρωτίτιδος
  • Ανεμοβλογιάς
  • Ιλαράς
  • Ερυθράς
  • MMR (Measles-Mumps-Rubella)
  • HPV (Ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων για κονδυλώματα και καρκίνο τραχήλου)
  • Τυφοειδούς πυρετού
  • Φυματίωσης (BCG)
  • COVID-19 (Μη διαθέσιμο προς το παρόν-Οι τρέχουσες μελέτες δεν περιλαμβάνουν εγκυους)

 

Συμπέρασμα

Πολύ λίγα εμβόλια θεωρούνται ασφαλή για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η απόφαση να γίνει εμβολιασμός της εγκύου πρέπει να βασίζεται στον εξατομικευμένο κίνδυνο που διατρέχει κάθε γυναίκα να νοσήσει, στην επίδραση της νόσου στο έμβρυο αν δεν εμβολιαστεί η μητέρα και  στην πιθανότητα βλάβης του εμβρύου ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.