Blog

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  |   ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ   |   No comment

Απαραίτητη καθίσταται η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος από το γυναικείο πληθυσμό αναπαραγωγικής ηλικίας, που δεν διατρέφεται σωστά, προκειμένου να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά βρεφών με γενετικές βλάβες. Οι ευεργετικές ιδιότητες του φυλλικού οξέος, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ αφού το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό θεωρείται ασπίδα κατά των καρδιοπαθειών στον ενήλικο πληθυσμό, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Νέα αμερικανική έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) καταγράφει την άμεση ανάγκη χορήγησης επιπρόσθετων δόσεων φυλλικού οξέος σε χάπι σε όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, αφού η ημερήσια πρόσληψη στο τυπικό δυτικό μενού παραμένει αισθητά χαμηλότερη από τις διεθνείς συστάσεις, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα τρόφιμα εμπλουτίζονται με το συστατικό.

Ο καθοριστικός ρόλος του φυλλικού οξέος στην πρόληψη γέννησης βρεφών με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα και συγκεκριμένα δισχιδή ράχη, ανεγκεφαλία ή εγκεφαλοκήλη, επιβεβαιώνεται και από προγενέστερη μελέτη του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (Medical Research Council) της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».
Από την άλλη, έρευνα του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου στην Ιρλανδία φανερώνει ότι οι γυναίκες με κάτω από 150 μg φυλλικού οξέος ανά λίτρο αίματος (με όριο ασφαλείας τα 400 μg ανά λίτρο) έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο μωρό με γενετικές βλάβες.

«Το φυλλικό οξύ υπεισέρχεται στη σύνθεση του DNA, με αποτέλεσμα η ανεπάρκειά του να προκαλεί την εμφάνιση σοβαρών ανωμαλιών. Οι πιο σημαντικές περιλαμβάνουν τη μεγαλοβλαστική αναιμία -μια σοβαρότατη γενετική πάθηση- και την υπερομοκυστιναιμία. Η τελευταία οφείλεται στη μη φυσιολογική αύξηση στα ούρα και το αίμα των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων», τονίζει ο μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος Λουκάς Κλέντζερης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Sheffield στην Αγγλία και ακόλουθος του Βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων.

Από την άλλη, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) κ. Παύλος Τούτουζας εξηγεί ότι η ομοκυστεΐνη αυξάνεται όταν παρατηρείται έλλειψη φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Β12, που επίσης διαθέτουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Ωστόσο, το αν οι ανάγκες του καθενός σε φυλλικό οξύ πρέπει να καλύπτονται με τρόφιμα ή χάπια εξακολουθεί να διχάζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η πλειοψηφία των διαθέσιμων ευρημάτων συνηγορεί στο ότι το θρεπτικό συστατικό απορροφάται και αξιοποιείται καλύτερα από τον οργανισμό όταν λαμβάνεται από τροφές.

Καλές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, τα δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το γάλα και η μπίρα. Μικροποσότητες περιέχονται επίσης στις ντομάτες, στο σέλινο και το ακτινίδιο.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.